The Illusion Fades – Interview for ElectroWelt OnLine Music Magazine

The Illusion Fades – Interview for ElectroWelt OnLine Music Magazine

28 March 2023

◊ Interview By Malice F.

 

♦ Συζητήσαμε με τον Γιώργο Δέδε, ιδρυτή και frontman του ελληνικού Gothic Rock συγκροτήματος The Illusion Fades, με αφορμή την εμφάνιση τους στο Temple Athens Live Club το Σάββατο 1η Απριλίου 2023.

♦ Μέσα από μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, ο Γιώργος μοιράστηκε μαζί μας τις γενικότερες σκέψεις του για τα μουσικά δρώμενα και μας αποκάλυψε τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας:

 

EW: Γιώργο, σε ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το επερχόμενο live των The Illusion Fades στο Temple! Πώς είσαι αυτό τον καιρό; Πέρα από τις ετοιμασίες για το επερχόμενο live σας, για το οποίο ανυπομονούμε!

ΓΔ: Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας παιδιά! Είμαι σχετικά καλά με τις όποιες αντιξοότητες που μπορεί να υπάρχουν. Πρόσφατα η σύντροφός μου πέρασε ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα υγείας αλλά τώρα ολα καλά, οπότε συνεχίζουμε και προσπαθούμε. Άλλωστε η ζωή έτσι αλλιώς είναι ένα περίεργο όνειρο στην ουσία, που πολλές φορές μοιάζει περισσότερο όνειρο από τα όνειρα που βλέπουμε όταν κοιμόμαστε.

EW: Κυκλοφορήσατε το 2022 ένα single το “The Chain (feat. Marina Skiadaresi)”, το οποίο έχει πάει και εξαιρετικά. Είναι προάγγελος κάποιας νέας δουλειάς, ετοιμάζετε κάτι που θα μας ανακοινώσετε;

ΓΔ: Για να είμαι ειλικρινής δεν έχουμε κάτι άλλο αυτή τη στιγμή στα σκαριά. Το να κάνεις άλμπουμ χωρίς κάποια υποστήριξη είναι λίγο ασύμφορο για μας αυτή την εποχή. Τα single που κάνουμε με βίντεοκλιπ από το 2020 είναι μία καλύτερη λύση κατά τη γνώμη μου τόσο οικονομικά αλλά και τόσο όσον αυτό αφορά τον έλεγχο ποιότητας και παραγωγής μιας μουσικής. Μιας και η δισκογραφία είναι νεκρή πια σκεφτόμαστε να τα ανεβάσουμε και σε κάποια πλατφόρμα σε καλή ποιότητα.

EW: Ξεκινήσατε το 1990, και το πρώτο σας single, το ”Valentine”, κυκλοφόρησε το 1993. Όλα αυτά τα χρόνια, είχατε συνεργασίες τιμητικές με πολύ μεγάλα ονόματα της goth σκηνής, όπως την Candia από Incubus Succubus και τον Mike York από Garden of Delight στο κομμάτι “We are the same” το 2014, νωρίτερα και αποκλειστική συνεργασία στο ”Killing Ages” με τον Jan (Elusive) και την Tristessa (Astarte). Όλοι αυτοί έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τη δουλειά σας και για εσένα προσωπικά. Πώς ήταν η εμπειρία σου δουλεύοντας με τέτοιους καλλιτέχνες, ήταν δύσκολο να σας εμπιστευτούν;

Γ.Δ: Αυτοί που αναφέρεις και που φυσικά μας εμπιστεύτηκαν δεν ήταν καθόλου δύσκολο. Αν είσαι σοβαρός αυτό είναι κάτι που φαίνεται και σε αντιμετωπίζουν ανάλογα. Άλλωστε όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες είναι στην ουσία οι λεγόμενοι χομπίστες, με την καλύτερη έννοια φυσικά. Ίσως τελικά τότε μόνο μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς με αλήθεια και σεβασμό. Βέβαια ο επαγγελματισμός είναι ένα διαφορετικό βιβλίο.

EW: Στο 6ο σας άλμπουμ ”Killing Ages”, που κυκλοφόρησε από την γερμανική εταιρία Pandaimonium, συνεργαστήκατε και με τον Jan Barkved από Elusive, που μας άφησε πολύ νέος. Ένας καταπληκτικός άνθρωπος και ταλαντούχος μουσικός, πολύ δυνατός στις live εμφανίσεις του. Τι θυμάσαι από αυτόν;

ΓΔ: Από αυτόν θυμάμαι τα καθαρά μεγάλα του μάτια που είχαν και μία δόση μελαγχολίας μέσα τους, και το όλο μέταλλο ηχόχρωμα της φωνής του. Έχω μιλήσει δεκάδες φορές για αυτόν τα τελευταία χρονια. Μία καθαρή ψυχή αγνή και αμόλυντη που δυστυχώς δεν μπόρεσε να αντέξει ανάμεσα σε τόσες άλλες πιο ρυπαρές. Και όχι δεν πέθανε από ναρκωτικά, για να μην παρεξηγηθώ από κάποιους όπως στο παρελθόν.

EW: Το κομμάτι σας ”The Christmas Song”, το οποίο πήγε και No3 στο Global Gothic Chart, έντυσε μουσικά τους τίτλους τέλους την ισπανική σειρά μυστηρίου El Otro Lado – The Other Side. Πώς το πετύχατε αυτό, σας άκουσαν κάποιοι από την παραγωγή, το επιδιώξατε εσείς;

ΓΔ: Είναι πολύ απλό… Όταν η δουλειά σου ακούγεται στο εξωτερικό κάποιοι θα την προσέξουν εάν αυτή αξίζει. Είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Ένα μαγαζί, σε εισαγωγικά ή χωρίς, δεν μπορεί να παραμείνει ανοιχτό χωρίς πελάτες. Όπως επίσης μία μουσική ή ένα καλλιτεχνικό έργο δεν μπορεί να αναδειχθεί χωρίς να το δουν και να το κρίνουν κάποιοι. Το συγκεκριμένο τραγούδι είχε μπει σε ένα CD συλλογή στη Γερμανία και από κει το πρόσεξαν και επικοινώνησαν μαζί μου.

EW: Φαντάζομαι ότι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές και καταξίωση για μια μπάντα στο είδος είναι το live στο μεγαλύτερο dark festival, το Wave-Gotik-Treffen. Και όχι μόνο εμφανιστήκατε, αλλά παίξατε στη βασική και πιο μεγάλη σκηνή του WGT, το Agra. Μάλιστα το Electrowelt.com ήταν εκεί τότε το 2007, αν θυμάμαι καλά, ήμασταν εκεί, σας απολαύσαμε, με μεγάλη περηφάνια! Πες μας πώς ήταν η εμπειρία σας από τη διοργάνωση; Το live σας και το κοινό εκεί πώς σας φάνηκαν;

ΓΔ: Ένα υπέροχο πανηγύρι τρεις-τέσσερις μέρες που γίνεται για χρόνια. Μία όμορφη διέξοδος από την καθημερινότητα σε μία υπέροχη πόλη. Ο επαγγελματισμός και η σοβαρή αντιμετώπιση στα συν για τον μουσικό που θα συμμετέχει εκεί. Στόχος να ξανά πατήσουμε σε αυτό το σανίδι κάποια στιγμή.

EW: Η goth σκηνή αν και γνώρισε άνθιση στην Ελλάδα, ειδικά στην Αθήνα με θρυλικά club, πολλά live στα 90ς και αξιόλογες μπάντες στο είδος, δεινοπάθησε τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά και στο εξωτερικό. Επικράτησαν περισσότερο και ως μόδα minimal ήχοι που τους εντάσσουν στο goth κλπ, ενώ ακούμε συζητώντας και με παρέες ότι δεν υπάρχει και ιδιαίτερη στήριξη ειδικά της goth rock μουσικής από τα clubs που έχουν απομείνει. Ποια είναι η δική σου αίσθηση και γνώμη; Βλέπεις φως ότι ξεκινούν και πάλι να γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα στο είδος;

ΓΔ: Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα κάνουν αυτό που αγαπούν όσο είναι αυτό δυνατό βέβαια. Από κει και πέρα όλα γυρνάνε. Οι εποχές αλλάζουν και το ίδιο και οι γενιές των ανθρώπων. Ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν μία εποχή που η Αθήνα ήταν η Μητρόπολη του γκόθικ. Θυμάμαι ανθρώπους από τη Γερμανία και την Αγγλία που πέρναγαν το Σαββατοκύριακο του μήνα στην Αθήνα για να ακούσουν και να χορέψουν στα εν λόγω μαγαζιά. Σχεδόν δεν έμοιαζε φυσιολογικό αυτό, και υποθέτω πως δεν ήταν. Μία μόδα ίσως, δεν ξέρω. Πάντως οι εποχές που έρχονται μοιάζουν σκοτεινές οπότε ίσως αυτές οι τάσεις να επικρατήσουν και πάλι.

EW: Από το 1990 που ξεκινήσατε, αναπολώντας όσα περάσατε και τις επιτυχίες σας, ήταν δύσκολη η διαδρομή; Να βγει η δουλειά σας όπως την ονειρευόσασταν χωρίς συμβιβασμούς μουσικά και να αναγνωριστείτε; Θα άλλαζες κάτι στις επιλογές σου ή θα έκανες κάτι διαφορετικά;

ΓΔ: Συμβιβασμοί υποθέτω πως πάντα θα γίνονται τουλάχιστον σε ένα ανεκτό επίπεδο. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να παίξω διαφορετική μουσική από αυτή που θα ήθελα να ακούσω. Τυχαίνει να γράφω και ο ίδιος τη μουσική οπότε έχω άποψη σε αυτό. Αλλά ακόμα και σε κάτι σχετικά διαφορετικό όπως τη συνεργασία που έχω κάνει με την Μαρίνα Σκιαδαρέση σε ελληνόφωνα τραγούδια περνάω την δική μου καλλιτεχνική άποψη.

EW: Επερχόμενα σχέδια των The Illusion Fades; Έρχονται κάποιες ακόμη συναυλίες;

ΓΔ: Οι καραντίνες και όλα αυτά έβαλαν ένα μεγάλο φρένο στην ζωντανή επικοινωνία με τον κόσμο, αλλά τώρα φαίνεται πως οι πόρτες αρχίζουν να ανοίγουν. Προσπαθούμε να εμφανιζόμαστε όσο αυτό είναι δυνατό αρκεί να υπάρχουν και κάποιες ικανοποιητικές συνθήκες για να μπορέσουμε να ακουστούμε με αξιοπρέπεια καθώς είμαστε ολοκληρωτικά ένα live group με ροκ ήχο στην ουσία.

EW: Γιώργο, σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου και όσα μοιράστηκες. Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι ακόμη πριν κλείσουμε;

ΓΔ: Εκτός από μένα οι Illusion fades είναι ο Μάνος Βήχος στην κιθάρα, ο Αντρέας Ζέης στο μπάσο, ο Άγγελος Μαρινάκης στα τύμπανα, και ο Γιάννης Βλαζάκης στα πλήκτρα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω εγώ προσωπικά όλους αυτούς που για 33 χρόνια έχουν φυλαγμένο στο μυαλό τους το όνομά της μπάντας. Αν εγώ και τα συντρόφια μου μπορέσαμε να τους ομορφύνουμε κάποιες στιγμές της ζωής τους τότε ίσως πετύχαμε το σκοπό μας.

EW: Ανυπομονούμε για The Illusion Fades, Empty Mirror και Soundpath το Σάββατο 1η Απριλίου στη σκηνή του Temple Athens Live Club! Να τα σπάσετε, μας έχετε λείψει και θα είμαστε όλοι εκεί!

 

facebook.com/theillusionfadesband

facebook.com/groups/502839286780237

theillusionfades.webs.com

facebook.com/GeorgeDedesStuff

https://www.facebook.com/templeliveclub

https://www.viva.gr/tickets/music/the-illusion-fades-empty-mirror-soundpath/